Az elmult esztendő - S. Sz. G.
Úvodník [pravdepodobne z pera regionálneho autora ostáva na dešifrovanie] hodnotí uplynulý rok 1913 ako rok nepriaznivých udalostí. Veľké povodne, výskyt cholery, vojnové nebezpečie atď. Približuje aj postavy pápežov Silvestra I. od ktorého sa odvodzuje názov pre posledný rok v roku, ktorý sa stal tak v súkromnom ako aj v pracovnom živote dôležitý. Od pápeža Silvestra II. sa odvodzuje zriadenie uhorského kráľovstva, vymenovanie sv. Štefana za kráľa, ktorému daroval pápež zlatú korunu. Tejto koruny spodná časť tvorí základ súdobej koruny. Odvtedy sa datuje "Regnum Marianum" - krajina Panny Márie. Počas pontifikátu Silvestra II. sa vyhlásilo, že koncom tisícročia príde aj koniec sveta. Následky tohto činu.