Tüntetés a háboru mellett
Referát z manifestácií na podporu vojny, ktoré sa konali v Humennom v dňoch 30. a 31. júla 1914. Zriadenie Podpornej komisie (Segéyező bizotttság). Ferdinand (Nándor) Berkovics - učiteľ vyššej obchodnej školy - daroval ako prvý na tento cieľ 10 korún. Hlavný slúžny prisľúbil pomoc pri organizovaní akcie. Druhý deň vlastenecké prejavy odzneli pred kaviarňou Trefort v Humennom z úst advokáta Alexandra (Sándor) Büchlera a riaditeľa-učiteľa židovskej ľudovej školy Samuela (Samu) Lengyela. Na manifestácii sa zúčastnilo cez tisíc účastníkov.