Párbaj reminiscetia - Thomán, Dávid
Spomínanie penzionovaného lekára Dávida Thomána na zážitok, keď ako lekár bol prítomný pri súboji. Súboj sa udial v 70. rokoch 19. storočia a mal na neho taký negatívny dopad, že nikdy viac nebol ochotný byť pri tom. Text datovaný v Užhorode (UA) 31. januára 1903. [Autor článku dlhé roky pôsobil v Humennom ako lekár.]