Prolog - Szilágyi, Adolf
Satirický článok [z pera učiteľa vyššej obchodnej školy v Humennom] sa zaoberá témou pripravovaného zriadenia finančného ústavu - Obchodnej a priemyselnej banky v Humennom v roku 1903. Na čele prípravných prác stojí Dr. Ervín Moskovics.