A közérdek : Homonna, 1908, március 22 - (i)
Úvodník opisuje mestečko Humenné v roku 1908, kedy jeho obyvateľstvo tvorilo približne 4 tisíc obyvateľov rozdelených do rôznych spoločenstiev: konfesijných, jazykových, intelektuálnych aťď. Smutné konštatovanie, že ani v záujme verejných záležitostí nie sú schopní obyvatelia sa zjednotiť.