A csodagyermek
Správa o tom, že maloletý hudobník - huslista, rodák z Hažína nad Cirochou (dnes Kamenica nad Cirochou) Koloman Rév Rosenberg [1896-?] 26. januára 1909 odchádza do Londýna, kde ho impresário predstaví a tak začne umelecké turné po Európe. Menovaného objavil klavírny virtuóz a hudobný teoretik Štefan Thomán [rodák z Humenného]. Koloman je študentom 5. ročníka uhorskej kráľovskej hudobnej akadémie v Budapesti u profesora Hubayho.