Márványtelep
Správa o výskyte čierneho mramoru v katastri obce Krivošťany [dnes Strážske]. Majiteľ pozemkov - gróf Štefan Sztáray, ktorý bol za neobjasnených pomerov zavraždený. Prebehli už aj skúšobné vrty. Rozbehnutie práce by malo nedozerný výzanm pre oblasť - hlavne čo sa týka pracovných príležitostí.