A liptói zsidógimnázium
Správa o tom, že v Liptovskom Mikuláši sa v roku 1901 začalo s prípravou zriadenia židovského nižšieho gymnázia. V roku 1900 vymrela tamojšia židovská náboženská obec. Filip Hercz [?] zdedil na kultúrno-výchovné ciel 500 tisíc korún. Od štátu požiadala obec pôžičku 60 tisíc korún na postavenie budovy školy. Došiel aj súhlas od uhorského ministra školstva a náboženstva Gyulu Wlaszicsa.