Ös sivatag Zemplénben - Czirbus, Gejza, Dr
Článok popisuje saharské pieščiny v Medzibodroží najprv v okolí Plešan a Chlmca, nad ktorými sa dvíhajú trachytové kopce. Z trachytu je stavaný aj románsky kostol cisterciánskeho štýlu z 13.stor.