A kivándorlás ujabb terjedése
Článok o príčinách vysťahovalectva z chubobných, teda hornouhorských žup. Pre zlé hospodárske pomery v Uhorsku sa však vysťahuvávajú aj zámožné rodiny napr. z obce Báčka.