A bélyi kastély/képpel - Dongó Gy., Gejza
Článok o vzniku obce praslovanského pôvodu. 300 rokov pred príchodom Maďarov ju založili - Slovania z Balkánu. Meno obci dal Beelbog, ako Čiernej n.Tisou Černobog. Hypotéza o spoločnom hrobe bulharského mocnára Beliuda s Árpádovými vojakmi v chlme Linga. Rokokový kaštieľ z r.1780 postavený br. L.Sennyeym. V 70.rokoch 19.stor. bol bielsky kaštieľ na sklonku Deákovej éry za P.Sennyeyho politicko-spoločenským centrom Uhorska s heslom "Conservativismus".