Zemplén vármegye törtenéti földrajza.[?] - Dongó Gy., Gejza
Pokračovanie monografie Brekova a hradu, ktorý je od 1664 v ruinách a tam je aj niekedy silné maďarstvo. Autor žiali nad jeho poslovenčením a poruštením /v 19.stor./. Aj v slov. menách Bacsa, Knyizs, Jancsov, Nyemecz vidí pramaďarské rody. Podľa Zsifmondyho brekovský kamenný hrad postavili v 10. storočí pri stavaní prekážkových zásekov. Po vnútornom mori ostali okolo Brekova fjordy, jaskyne, vápence. Tu sú najsevernejšie vinice.