Történeti jegyzetek Zemplénvármegyéröl.72 - Dongó Gy., Gejza
Pokračovanie menuje striedanie funkcie hlavného kapitána Košíc pre Horné Uhorsko: gróf Juraj (György) Drugeth, gróf Štefan (István) Nyáry, gróf Adám Forgách. Roku 1642 bol uzavretý mier s Turkami v Komárne. Zemplínsku župu zastupoval János Borsy. Roku 1644 Juraj Rákoczi I. uzavrel spojenectvo so Švédmi a Francúzmi a tiahol na východ proti Zemplínskej župe. Zajal Szerencs a Košice. Župa sa pridala k Rákoczimu len hlavný župan gróf János Homonnay ostal verný cisárovi, za čo mu Rákoczi zhabal majetky a zbúral hrad Jasenov a Brekov.