Sötét világ : az 1831.évi varannói parasztlázadásból - Zseltvay, Bogdán
Maďarský preklad slovenského popisu sedliackeho povstania podľa rozprávania vranovského občana Michala Rokického. V úvode dobový popis pomerov s poznámkou, že v tomto kraji sa len po slovensky dorozumievali. Text hovorí o povstaní v Zamutove, Merníku, Čaklove a zaujato popisuje vyčíňanie povstalcov s grófkou Ilonou Forgáchovou v jej kaštieli. O príchode vojska do Vranova a o krutom potlačení povstania hovorí už syn, Karol Rokický. Cenná je povstalecká prieseň v zemplínskom nárečí