Zemplénvármegye északi részének kialakulásáról : Homonna helységnek elsö földesurai - Dudás, Július, 1861-1911
Stručný opis územných hraníc severného Zemplína, podľa ktorého Humenné a s ním tzv. Krajňa nepatrili do konca XIII. storočia k Zemplínu, ale k Poľsku a Rusku. Nakoľko Michalovce, Jasenov, zámok Brekov a Vinné boli majetkom českých Ludáňov a Sečovce rodu Aba, autor predpokladá, že aj Humenné patrilo k ním a ich potomkom až do roku 1323, kedy kráľ Karol Robert ich zkonfiškoval a podaroval F. Drugethovi.