Az amerikai kivándorlásról - Gálfalvy, Ján
1.časť reportáže michalovského zverolekára o strastiplnom cestovaní vysťahovalcov od vstupu na nemeckú pôdu /cestovanie skoro vo vagónoch pre dobytok, ubytovanie v skladoch pod policajným dozorom/, v podpalubí na lacnej lodi /zlý vzduch, zlá strava, morské choroby/ za drahé peniaze. Do Ameriky prídu zúbožení a vláda po sprísnených opatreniach nechce prijímať takých, čo jej budú na ťarchu.