Népmentés
Dr. Melichar (Menyhért) Takács, prepošt - prelát premonštrátskeho rádu v Jasove, za minimálnu protihodnotu prenechal rozparcelovanú pôdu jedného majetku tamojšiemu obyvateľstvu. Tento čin sa dáva za príklad, ako zachrániť ľud od vysťahovalectva.