Kassa népe és a Domonkosok - Surányi, Ľudovít
Autor opisuje škodlivý vplyv dominikánov na život mesta a jeho obyvateľov, hlavne robotníkov, s menším pohľadom do minulosti Košíc a poznamenáva, že cieľom sociálnej demokracie je poučiť ľudí vymaniť sa spod vplyvu klerikálov.