Die hies. P. P. Dominikaner
Článok o obvinení mníchov z poslovenčovania obyvateľstva. Článok sa ich zastáva, lebo početné služby Božie pritom mávajú aj maďarské. Ich slovenskí cirkevníci podporujú národné maďarské ciele viacej ako vykričaní šovinisti.