Papi gyülés
Na jesennom zhromaždení spišskonovoveského rímskokatolíckeho dekanátu v Lechnici v októbri 1909 pod predsedníctvom dekana Petra (Péter) Krávecza. Farár z Matiašoviec Michal (Mihály) Majercsik mal prednášku pod titulom "Kňaz a politika" a uzniesli sa požiadať slúžneho o zákaz otvárania krčiem v nedeľu a vo sviatky.