Magyarellenes törekvések - Tisza, Maximilián
Protestný článok proti slovenskému cíteniu kaplána Floriána Tománka, obvineného z panslavizmu a odsúdeného do kláštorného režimu v Spišskom Podhradí. Citácia príslušných paragrafov trestného zákonníka proti "národnostnému štvaniu" s pochvalou spišského biskupa Dr. Alexandra Párvyho, bojovníka proti panslavizmu.