Az egyház és a városok a reformáció előtt - Obál, Vojtech
Cirkevný proletariát. Spor Košíc o krakovskú univerzitu. Škandalózny proces o vinicu medzi Bardejovom a košickým občanom. Veľký spor Prešova s kňazom M. Domom pre predávanie odpustkov. Košickí mešťania, sedliaci na Spiši, v Šariši neplatia desiatky. Nositelia obrodného ducha : Leonard Stöckel a Ján Honter.