Kassa a szepesváraljai zsinaton - Révész, Koloman
Historická štúdia o evanjelickej synode konanej 23. januára 1614. Oslavovali vtedy 300 výročie cirkevného života. Na tomto sneme vytvorili 2 dištrikty: t.j. v Spišskom Podhradí a spišsko-šarišský so superintendantom I. Xylandrom na čele. Druhý dištrikt pre pentapolie, t.j. slobodné kráľovské mestá Prešov, Bardejov, Levoča, Sabinov a Košice s levočským supeintendantom Petrom Zablerom. Za Košice sa zúčastnil snemu Ján Bocatius. Superintendantov schválil aj palatín Juraj Thurzo.