Ein Hetzkaplan
Glosa hodnotí stav, ktorý nastal po internovaní "panslavistického" kaplana Floriána Tomaneka v Spišskom Podhradí. Napriek zákazu biskupa Párvyho zúčastnil sa menovaný na veľkonočných bohoslužbách v kostole Spišskej Kapituly. Biskup ho preto suspendoval a vykázal ho z kláštora. Keď sa Tománek prihlásil v kláštore františkánov v Žiline tamojší predstavený kláštora ho odmietol prijať. Tomanek preto odcestoval do Ríma a dal sa pápežovi k dispozícii.