A népiskolák tulzufolásról - Horváthy, Július
Článok poukazuje na neúnosnosť pri počte žiakov na jedného učiteľa. Zákon stanovuje 80 detí na jedneho učiteľa, pričom na Zemplíne v roku 1901 pripadá 100-200 detí na učiteľa. Požiadavka na zmenu stavu