Miként segithetünk idegen ajku népiskoláinkban a magyar nyelv tanitásának sikertelenségben ? - Sarudy, Juraj
Analýza stavu vyučovania maďarského jazyka na zmiešanom jazykovom území [z pera kalvínskeho farára z obce Milhostov]. Nedostatky vidí hlavne vo veľkom počte žiakov na jedného učiteľa. Ako príklad uvádza obec Vojčice, kde na jedného učiteľa pripadá 125 detí v porovnaní s Milhostovom, de na jedného učiteľa je 85-90 detí