Népmentés
Dr. Melichar (Menyhért) Takács, prior premonštrátskeho rádu v Jasove za minimálnu protihodnotu prenechal rozparcelovanú pôdu jedného statku tamojšiemu obyvateľstvu. Tento čin sa považuje za príklad, ako zahrániť ľud pred vysťahovalectvom