Zemplén vármegye történeti földrajza XIX - Dongó Gy., Gejza
3. časť monografie Brekova a hradu, ktorý je od roku 1664 rumoviskom. Podľa Zsigmundiho brekovský kamenný hrad postavili v 10. storočí pri stavbe prekážkových zásekov. Po vnútornom mori zostali okolo Brekova fjordy, jaskyne, vápence. Tu sa nachádzajú aj najsevernejšie vinice