Az 1778. és 1779. évi földindulásról - Dongó Gyárfás, Gejza, 1853-1928
Preklad latinského záznamu farára Jána Maxima z Maťašoviec o veľkom zemetrasení v trojuholníku Vranov-Michalovce-Humenné. V priebehu 5 mesiacov od decembra do apríla sa asi 400-krát opakovali silné zemetrasenia, ktoré povalili aj masívne kamenné stavby (napr. kaštieľ v Tovarnom, faru v Maťašovciach i kostoly). Prehľad postihnutých obcí