Magyar nemzeti állam kiépitése - Szemere, Emil 1848-1907
Úvaha z pera statkára z Veľkých Ozoroviec sleduje záujem uhorského štátu na pomaďarčení obyvateľstva: výstavba škôlok, zoštátnenie ľudových škôl, liturgie v maďarskom jazyku, protežovanie maďarského jazyka na všetkých miestach vedeckého, spoločenského i kultúrneho života štátu