Lázár Vilmos III. - Matolay, Etele 1825-1916
Rozprávanie [z pera podžupana Atilu (Etele, Ede) Matolayho], ktorý počas meruôsmych rokov bol pobočníkom u plukovníka, neskôr generála Viliama Lázára, ktorý zomrel v Arade ako jeden z 13 generálov - mučeníkov 6. októbra 1849. Popis bojov v oblasti Svidníka, Bardejova a Zborova. Predčítanie rozprávania sa uskutočnilo v Sátoralajujhehely na stretnutí strany nezávislých začiatkom roku 1904