Komjáthy - a pozsonyi szinház direktora
Úvaha z pera autor zo Sátoraljaújhely, ktorý vyjadruje smútok nad tým, že Komjáthy odchádza z Košíc z postu riaditeľa Národného divadla a uchádza sa o miesto riaditeľa divadla v Bratislave. Tamojšia mestská komisia pre divadlo v pomere 7:4 hlasom odsúhlasila jeho kandidovanie. Súbeh vypísaný na august 1904