A gerinc a nemzet ellenállási jogairól - Augustín Ambrózy 1879-1968
Esej - úvodník na politickú tému [ z pera regionálneho autora, rodáka zo Sátoraljaújhely]. Porovnáva dôležitosť t. čo je pre človeka chrbtica, to je pre politiku vlastencké oduševnenie a pre národ právo na odpor