A mezőgazdák és a őnnáló vámterület - Martin Fehér 18??-19??
Analýza potreby samostatného colného priestoru vyplýva zo súpisu Františka Kossutha o stave hospodárstiev v Uhorsku. Celkove vykazuje 2 milióny hospodárstiev (statkov) v celkovej rozlohe 795 tisíc holdov zeme. V Uhorsku je však až 616 tisíc hospodárstiev menších ako 1 hold zeme