Az amerikai magyar püspökség ügye
Podľa článkov novín "Pesti Hirlap" a "Pester Loyd" z 3. novembra 1912 píšu o Ortinskom ako o gréckokatolíckom biskupovi v Amerike, ktorého vraj financuje uhorský štát a on vystupuje v protimaďarskom duchu