A vitéz lelkiatyák harcos seregei jogtalanul szedik a zsoldot
Vymenovanie uhorských biskupstiev, ktoré v minulosti boli povinné vydržiavať bojovníkov pre prípad vojny. Kritika oslobodenia kňazov od vojenskej povinnosti po zrušení horeuvedenej povinnosti s výkazom výmery majetkov rôznych konfesií v Uhorsku. Nabádanie na zabranie tejto pôdy a jej rozdelenia medzi robotným ľudom