A magyar nyelv - (Dr. H.) [= Hohenauer, Ignác] 1833-1915
Úvodník z pera regionálneho autora hľadá príčiny neúspechov pri pomaďarčovaní. Uvádza príklady na to, že pri kostolných obradoch i v školách sa presvedčil o tom, že jediným dôvodom neúspechu sú konfesijné školy, ktoré fungujú v reči ľudu. Preto vidí úspech v celoplošnom zoštátnení konfesijných škôl