Választojog és autonómia
Autor v úvodníku poukazuje na dátum 21. december 1917, kedy bol predložený parlamentu Viliama Vazsonyiho volebnoprávny návrh zákona, ako významný medzník v dejinách Uhorska na ceste k demokratizácii. Kritizuje súčasne predložený návrh zákona grófa Alberta Aponyiho o autonómii katolíckej cirkvi. Považuje ho za spiatočnícky, nedemokratický. Predpovedá mu neprevoditeľnosť v praxi v prípade schválenia