Dr. Schön Vilmos - Ambrózy, Augustín 1879-1968
Nekrológ z pera regionáneho autora napisaný pri príležitosti úmrtia lekára- penzionovaného riaditeľa verejnej nemocnice Zemplínskej župy v Sátoraljaújhely MUDr. Viliama Schöna. O menovanom bolo známe, že za tie roky pôsobenia na Zemplíne nebolo obce, z ktorej by nebol zachránil život niektorého obyvateľa. Väčšinu dlhého života prežil aj s rodinou v Sátoraljaújhely, kde sa narodil. Bol silne vlastenecky založený a preto bolo ťažko hodnotiť či bol lepší vlastenec a či lekár. Zomrel vo veku 86 rokov 20. marca 1906. Bol 48 rokov ženatý, 61 rokov pôsobil ako lekár z čoho 41 rokov v Zemplínskej župe. Prehľad rodinných príslušníkov, ktorí vydali smútočné oznámenie: manželka rodená Viktória Schön, dcéry: vdova Steiner, Lajosné rod. Helena Sch. a Dr. Bánó, Józsefné rodená Marica Sch. Mal jedného syna Ondreja Sch. Vnuci Karol a Ladislav Bánó