A mesebeli ködmön gombja
Úvodník odvolávajúci sa na rozprávku, kde poukazuje na paralelu z rozprávky t.j. dve sestry - v živote kult + kapitál.Vláda a cirkev zvaľujú jeden na druhého zodpovednosť za ľudovu osvetu. Príklady kde sa vyučovanie sťahuje do stodoly - natoľko je poškodená budova školy