Oroszjárás Zemplénvármegyében a 65-ösök parancsnoka a zempléni rémnapokon - [Möller, Károly]
Opis invázie Rusov na severovýchode Uhorska začiatkom 1. svetovej vojny. Opis prináša spomienky náčelníka 65. - pešieho pluku Karola Möllera na jesenné mesiace laboreckého vpádu. Humenné ako kľúč k údoliu Laborca. Gróf Alexander Andráši navštívil náčelníka a žiadal ho aby vynechali paľbu na kaštiel v Humennom, keďže sa tam nachádza veľa vzácnych predmetov. Upustili teda od paľby na kaštiel ale o to viac potom trpelo mesto Humenné. Po oslobodení Zemplína sa Rusi pokúšali vaickrát ešte sem vpadnúť ale obrana bola postavená tak, že sa sem už nedostali