Tusakodó vármegye 1861-ben - ó.
Zemplínska župa za posledných 100 rokov (súdobo myslené) 3x odmietla podrobiť sa sile v rokoch 1861-1867. Vavrinec (Lörincz) Korecz, riaditeľ gymnázia piaristov, predstavený domu piaristov v Sátoraljaújhely uverejnil spomienky na toto obdobie v histórii rádu "Liber Historiae Domus" pag. 206 - text maďarského prekladu