Keltsük új életre az elpusztult Merényt!
Požiar, ktorý vyčíňal 7. júna 1895 v Nálepkove, sa rýchlo šíril vďaka suchu a silnému vetru. Zhorel aj dom ev. farára Ujágha, ktorému sa podarilo zachániť len matriku a cirkevné dokumenty. Obeťou požiaru sa stalo 265 domov, jedna žena, 2 kone, viacero kusov hovädzieho dobytka, ošípaných ako aj osobného majetku a peňazí. Vyhorel rímskokatolícky aj evanjelický kostol, ktorého zvony sa dokonca roztopili. Zničené boli školy, fara, škôlka, mestský hostinec, zachovala sa radnica. 340 rodín ostalo bez obydlia a chleba. Škoda je zhruba 800.000 forintov, z čoho bolo poistených len asi 160.000. Predsedom komisie na pomoc Nálepkovu sa stal mestský sudca Ľudovít Schneider.