Egy igen érdekes találmány
Spišský rodák Andor Palencsár, ktorý viedol pred rokmi parnú pílu v Levoči, tam vynašiel rýchlobrzdu, ktorá našla uplatnenie v mnohých továrňach a pílach, taktiež sa osvedčili jeho hnacie remene, na základe vynašiel zvláštne zariadenie; tieto vynálezy ocenil aj Zväz priemyslu, ktorý ho vyznamenal medailou. Ďalším jeho vynálezom je tzv. "Palencsárov vyšívací stroj", ktorý sa montuje na šiací stroj a uľahčuje prácu pri vyšívaní, tento prístroj si dal autor patentovať na viacerých kontinentoch.