Vasuti munkások lázongása
Výstavbu železnice vedúcej ku Štrbskému plesu prevzal na seba podnikateľ Žigmund (Zsigmond) Kornhäuser zo Spišskej Novej Vsi. Stvebné práce započalo cca 200 robotníkov. Pred niekoľkými dňami však Kornhäuserovi na žel. stanici v Štrbe ukradli väčší obnos peňazí. Z krádeže obviňujú práve robotníkov, polícia začala vyšetrovanie prípadu, a preto sa robotníci búrili proti Kornhäuserovi, ktorí ho naopak obvinili z neochoty vyplatiť im denné mzdy.