Honvédeink bucsuja
Pri príležitosti odchodu miestneho 4. práporu 9. honvédskeho pešieho pluku na front sa v Spišskej Novej Vsi dňa 15. augusta konal rozlúčkový večierok. V sobotu večer sa zhromaždilo niekoľko tisíc občanov za neustáleho sprievodu vlasteneckých piesní orchestra Gejzu Putnokyho. Po príchode štábu miestneho práporu na čele s veliteľom kapitánom Alexejom (Elek) Tromplerom boli títo oslavovaní. S dôstojníckym zborom sa rozlúčil Koloman Münnich, ktorému odpovedal Elek Trompler. Prejavy mali tiež penzionovaný generál Koloman (Kálmán) Jácz, kráľ. radca Mikuláš Fischer, primátor Cornel Folgens a člen mestskej rady Leopold (Lipót) Schivetz. Nasledujúci deň v nedeľu 16. augusta sa už zhromažďovali narukovaní vojaci na dvore pred budovou gymnázia, kde im obyvatelia balili na cestu potravinové balíčky v počte viac ako tisíc kusov. K tomu navyše dostal každý vojak po 10 kusov cigariet a 2 cigary. Celý dav ich odprevadil na stanicu, kde ich už čakal pripravený kompletne vyzdobený vlak. Napokon vojaci odišli po 11-tej večer.