Egy iglói földink viszontagságai Belgiumban
Ernest (Ernő) Reich, syn vdovy po majiteľovi továrne na stroje v Spišskej Novej Vsi Róbertovi Reichovi, ktorý už roky pôsobí v Rusku na brehu Čierneho mora ako strojný inžinier vyhľadal kvôli svojej chorobe ako vlani morské kúpele v meste Blankenberge v Belgicku. Článok približuje jeho útrapy, ktoré vzhľadom na vojnový stav v Európe a svoju rakúsko-uhorskú štátnu príslušnosť zažil ako zadržaný vojnový zajatec. V liste doručenom domov cez iného rodáka popisuje svoje zážitky a úspešné prepustenie rak.-uhor. zajatcov a ich únik z Belgicka do Holandska až na konzulát v Haagu. V Holandsku miestny lekár E. Reichovi odporučil tunajšie morské kúpele Domburg, kde bude čakať, či sa ho pre chorobu týka branná povinnosť narukovať do vojny a vrátiť sa do Spišskej Novej Vsi.