A magurai hadbavonultak levelei
Článok prináša vojenskú poľnú korešpondenciu. List do redakcie zasiela 8. októbra 1914 gazda z obce Veľká Lesná (Kristályfalu), domobranec András Irha, ktorý píše rodine, že je zdravý a nachádza sa pri ruskej hranici. Dvakrát boli v paľbe, no zatiaľ vyhrali. Momentálne je v zálohe, pretože Rusi doskali rozkaz na ústup. V druhom liste z 11. októbra píše, že je v Poľsku pri ruskej hranici. Delostrelec, gazda z obce Veľká Lesná, András Harendarcsik píše manželke a rodine list v slovenčine, kde uvádza, že už je v Poľsku neďaleko od hranice, kde bijú Rusov. Delostrelecký nováčik Ignác Mercsák, gazda z Veľkej Lesnej píše rodičom z Prešova od delostrelcov, kde sa veľmi dobre cíti.