Oldalvonulással 2 napon- II.
Článok na pokračovanie prináša súkromnú a vojenskú poľnú korešpondenciu od rodákov zo Starej Ľubovne (Ólubló). List do redakcie zasiela obyvateľ Starej Ľubovne, ktorého štyria synovia narukovali do vojny. Traja sa dosiaľ zúčastnili krvavých bojov a štvrtý sa prihlásil ako dobrovoľník a čaká na odchod na bojisko. Najmladší Gyula je ako práporčík na severnom bojisku, dosiaľ nebol zranený. Stredný z nich Béla sa zranil 8. septembra a mesiac strávil v nemocnici v Košiciach, teraz ho ošetrujú v nemocnici Červeného kríža v Starej Ľubovni. Najstarší József, honvédsky nadporučík zo Spišskej Novej Vsi, popri vážnom zranení na bojisku ešte nebezpečnejšie ochorel a teraz sa doliečuje v Spišskej Novej Vsi. V ďalšej časti redakcia prináša poľnú korešpondenciu stredného syna Bélu, honvédskeho poručíka zo Spišskej Novej Vsi, ktorý sa však zriekol svojej hodnosti a momentálne slúži ako radový vojak 16. honvédskeho pešieho pluku z Banskej Bystrice. Vo svojom rozsiahlom liste opisuje bojovú cestu pluku v Haliči a svoje zážitky od narukovania 1. augusta 1914. Približuje svoj boj a zranenie šrapnelom na stehne v bitke pri Rava-Ruske (Ukrajina). Cestu vozom trénu do pevnosti Przemyśl a potom vlakom do košickej nemocnice 19. septembra 1914.