A magurai hadbavonultak levelei
Článok prináša vojenskú poľnú korešpondenciu. List duchovnému obce zasiela 30. októbra 1914 domobranec Jozef (József) Nedoroscsik, hospodár z obce Veľká Lesná (Kristályfalu). Píše, že v poslednom čase sa zržujú v Rzeszówe. Farára prosí o starostlivosť nad jeho rodinou. Domobranec József Ganszavcsik pri náhradnej delostreleckej jednotke píše 3. novembra z Miskolca duchovnému obce Veľká Lesná. Tvrdí, že predtým v Košiciach sa mal lepšie, mali povolené vychádzky z kasární a mohli čítať slovenské noviny. Nováčik 67. pešieho pluku János Michna, roľník z Veľkej Lesnej (Richvald) píše z Prešova duchovnému v liste zo 4. novembra, že sa má dobre. Vlastibranec v zálohe János Irha v dopisovacej karte z 3. novembra píše manželke, že po troch dňoch cesty vlakom a trojdňovom pochode šli priamo do boja.